UNIC IN JUDETUL VALCEA : OPERATII CATARACTA SI CHIRURGIE VITREO-RETINIANA

Calea lui Traian Nr 84, Bl S7/2, parter

Programări la: 0725 244 223​

L - V: 09:00 - 20:00 S : 09:00 - 14:00
D: inchis

office@medicalmavision.ro

Întrebări și răspunsuri

Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări.

Sunt anumite momente cheie ale vieții în care vă recomandăm efectuarea unui consult oftalmologic, indiferent dacă aveți sau nu probleme cu vederea.

În copilarie, primul consult oftalmologic se recomandă să fie la vârsta de 3 ani,
dacă până la această vârstă dumneavoastră ca parinte, medicul de familie sau medicul pediatru nu ați observat nimic în neregulă. De asemenea, dacă există un istoric familial de afecțiuni oftalmologice, de exemplu dacă parinții poartă ochelari, este important ca copilul să efectueze anual consultul oftalmologic.

În jurul vârstei de 40 de ani, vederea începe să fie afectată, în special vederea de aproape și se recomandă consultul oftalmologic complet care să includă neapărat examenul de fund de ochi și măsurarea tensiunii intraoculare.

După vârsta de 50 de ani vă recomandăm efectuarea consultului oftalmologic anual sau cel mult la 2 ani de zile.

Specialiștii noștri vă recomandă să mergeți de urgență la medicul oftalmolog atunci când aveți ochii roșii, uscați, vă ustură, vă dor, vedeți în ceață sau mai slab decât de obicei.

Poate să fie vorba despre o simplă conjunctivită, dar în egală măsură poate fi vorba și despre o afecțiune mai gravă care poate duce la afectarea vederii.

În cazurile în care ați suferit traumatisme oculare (lovituri, înțepături, arsuri, etc.) trebuie să mergeți de urgență la medicul oftalmolog, în primul rând pentru a se evalua în ce măsură ochiul a fost afectat și pentru a pune un diagnostic și pentru a începe tratamentul, dacă este necesar.

Echipa noastră de medici oftalmologi vă recomandă consultul oftalmologic preventiv, deoarece există afecțiuni oftalmologice care pot duce la o scadere importantă și uneori ireversibilă a vederii, fără a avea simptome deosebite.

Anumite afecțiuni necesită controale oftalmologice periodice: hipertensiunea arterială, diabetul sau afecțiunile neurologice.

Există boli oftalmologice care necesită controale mai dese, cum ar fi glaucomul care necesită controlul tensiunii la 3 luni și examenul de câmp vizual de 2 ori pe an.

De asemenea degenerescența maculara, afecțiune degenerativă a fundului de ochi, care necesită urmarire cu frecvența în funcție de forma clinică.

Vizita la medicul oftalmolog este esențială pentru sănătatea vederii.

Dacă aveți probleme cu vederea sau dacă pur şi simplu a venit momentul să vă faceți un control oftalmologic, vă recomandăm să aveți în vedere câteva aspecte înainte de a vă prezenta la clinică pentru consultul oftalmologic:

1. Doamnelor le recomandăm să meargă nemachiate, iar dacă sunt purtatoare de lentile de contact să le scoată înainte de consultație.

2. Dacă suferiți de anumite boli care pot impacta calitatea vederii, vă recomandăm să aveți la dumneavoastră dosarul complet cu toate investigațiile anterioare.

3. Dacă sunteți purtatori de ochelari vă recomandăm să aduceți ochelarii pe care îi purtați în prezent.

Un examen oftalmologic corect și complet începe printr-un dialog între medic și pacient, referitor la antecedente medicale și familiale sau boli cronice.

Apoi se efectuează examenul de acuitate vizuală, care constă în citirea unor cifre și litere de pe un panou luminos. În acest punct, se pot determina dioptriile și dacă este nevoie de prescrierea ochelarilor.

Urmează expunerea la biomicroscop, pentru observarea părții din față a globului ocular, inclusiv a irisului, cristalinului și corneei.

Un alt pas foarte important este măsurarea tensiunii oculare, cu precădere la persoanele trecute de 35 de ani. Aceasta depistează glaucomul sau posibilitatea apariției acestei afecțiuni care poate duce la orbire.

Oftalmoscopul este aparatul care poate determina eventuale afecțiuni la nivelul fundului de ochi, retinei sau a nervului optic.

Un control nu durează mai mult de 30-45 de minute, e plăcut și nedureros.

Alegerea ochelarilor de vedere potriviți este foarte importantă pentru sănătatea ochilor și pentru calitatea vieții purtătorului de ochelari.

În primul rând, înainte de alegerea ochelarilor potriviți este important să efectuați un consult oftalmologic complet realizat de către un medic oftalmolog, acesta fiind cel mai în măsură să vă stabilească diagnosticul și dioptriile potrivite.

Apoi alegerea lentilelor este esențială în funcție de nevoile dumneavoastră, calitatea vederii depinzănd de calitatea lentilelor alese.

Este important ca rama pe care o alegeți să fie de calitate, să se așeze bine, să fie în armonie cu trăsăturile feței și să se potrivească stilului și personalității dumneavoastră.

Ochelarii de vedere nu se împrumută și nici nu îi putem achiziționa din supermarket-uri sau alte magazine ambulatorii deoarece vă pot agrava vederea.

Optica noastră vă pune la dispoziție o gamă variată de rame și lentile potrivite stilului și activităților pe care dumneavoastră le desfășurați.

Avem o gamă variată de lentile ce pornesc de la un simplu tratament antireflex, până la lentile cu tratament natural, lentile Energy (lentile speciale pentru calculator), lentile heliomate cu grade diferite de închidere, lentile heliomate ce se închid inclusiv în mașină, lentile bifocale și lentile progresive personalizate, cu grad rapid de adaptare.

Academia Americană de Oftalmologie și Strabism recomandă examinarea oftalmologică a tuturor copiilor între 6 luni și 1 an, apoi la 3 ani și nu mai târziu de 5 ani.  

Cea mai indicată modalitate de a proteja vederea copilului dumneavoastră este examinarea oftalmologică periodică.

Anumite afecțiuni, infecții congenitale sau dobândite, pot fi prezente încă de la naștere sau pot să apară la scurt timp.

Sistemul vizual nu este dezvoltat complet la naștere, astfel ochii copilului nu funcționează împreuna până la vârsta de 4 luni.

În primii ani de viață se dezvoltă cortexul vizual și căile de transmitere a semnalelor luminoase către creier, astfel abilitatea copilului de a vedea detalii se îmbunătățește continuu. Dezvoltarea cea mai rapidă a sistemului vizual se produce în primele șase luni de viață și continua să se dezvolte până la vârsta de 9 ani.

La început, bebelusul recunoaște fețele familiare, apoi începe să înțeleagă cum să ajungă si să prindă în mâini obiectele pe care le vede.

Până la vârsta de 4 ani va fi capabil să deseneze și să numească de asemenea diferite litere, forme sau imagini.

Pentru a putea face toate acestea, copilul trebuie sa fie capabil să vadă.                    85% din procesul de învățare al unui copil depinde de abilitatea lui de a vedea.

Copilul nu poate realiza faptul că nu vede bine, pentru el lumea este așa cum o percepe, astfel bebelușii cu tulburări de vedere vor învăța să perceapă lumea înconjuratoare într-un fel diferit față de cei care au o vedere normală.

Cu cât afecțiunile oftalmologice sunt depistate mai precoce, cu atat șansele de recuperare și de a avea o vedere normală cresc, astfel copilul poate avea o copilarie frumoasă în care se poate bucura de tot ceea ce oferă lumea înconjuratoare.

Ce trebuie să știți este faptul că anumite afecțiuni oftalmologice ale celor mici sunt greu de observat de către părinți și aproape imposibil de semnalat de către cei mici.

De aceea este foarte important să se efectueze consultul oftalmologic la vârsta de 3-4 ani, dacă părinții sau medicul pediatru nu semnalează nici o problemă până la această vârstă (altfel acesta trebuind efectuat mult mai devreme) și neapărat până la vâsta de 6 ani, deoarece viciile de refracție se pot corecta mult mai ușor.

Cele mai frecvente afecțiuni întălnite la copii sunt reprezentate de viciile de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul), strabismul și cataracta congenitală.

Toate aceste afecțiuni netratate în copilarie pot avea repercursiuni destul de serioase pentru toata viața.  

Semnele și simptomele ce vă indică faptul că aveți nevoie de ochelari pot fi discrete de cele mai multe ori și de aceea le ignoram adesea cu ușurință, dar cu cât acționăm mai devreme și mergem la medicul oftalmolog cu atât avem mai multe șanse de a combate degradarea vederii și chiar de a o corecta.

Semnele care vă pot indica faptul că aveți nevoie de ochelari sunt:

1.  Durerile de cap sunt printre cele mai frecvente simptome. Ochii depun un efort mai mare, motiv pentru care apar și migrenele ce pot fi supărătoare și pot crea un disconfort destul de mare.

2. Stările de amețeală și somnolență pot de asemenea indica faptul că sunt anumite probleme, deși uneori poate nu conștientizăm faptul că acuitatea noastră vizuală a scăzut, organismul nostru se resimte și ne poate da anumite semnale precum amețeala sau somnolența.

3. Clipitul des, ochi obosiți și roșii, senzația de usturime sau uscăciune pot de asemenea fi semne că aveți o problemă oftalmologică.

4. Reducerea acuității vizuale se poate face remarcată prin:
– nevoia de a îndepărta cartea la lungimea brațului pentru a putea vedea clar scrisul
– statul foarte aproape de ecranul calculatorului
– obiectele ținute foarte aproape de ochi dar fără a avea un contur clar

Orice disconfort la nivelul ochilor trebuie tratat cu seriozitate, iar consultul oftalmologic periodic este singura metodă prin care ne putem păstra și bucura de vedere cât mai mult timp.

Marea majoritate dintre noi ne petrecem timpul în fața dispozitivelor electronice, fie că suntem la muncă și folosim laptopul, fie în timpul liber când folosim telefonul, tableta sau alte dispozitive.

Vederea încețoșată, senzația de mâncărime a ochilor, dureri de cap, ochi uscați sau roșii sunt câteva dintre neplăcerile și problemele ce pot apărea și ne pot da stări de disconfort.

Pentru a preveni aceste probleme și pentru a vă proteja vederea, ochelarii cu lentile de protecție pentru calculator reprezintă soluția ideală, deoarece aceste lentile sunt tratate astfel încât să blocheze lumina albastră emisă de dispozitivele electronice.

În fața monitorului, mușchii ochilor sunt solicitați la maxim pentru a fixa privirea la aceeași distanță ore întregi, în plus, în fața ecranelor digitale clipim mai rar, pauzele nu sunt făcute corespunzător, ceea ce conduce la apariția sindromului de ochi uscat.

La Medicalmavision vă așteaptă o gamă variată de lentile: Antireflex, Tratament Natural sau lentilele Energy (lentile cu filtre speciale pentru dispozitivele electronice).

Clipitul des la copii este unul dintre semnele ce merită să le luați în seamă și să vă gândiți să îi faceți copilului dumneavoastră un control oftalmologic.

Clipitul frecvent poate fi însoțit de prurit, copilul se scarpină excesiv în zona ochilor, in aceste cazuri, ne putem confrunta cu apariția unei conjunctivite alergice, iar în alte cazuri poate fi insoțit de dureri de cap datorate unui viciu de refracție (necesității purtarii ochelarilor).

În cazul astigmatismului, copilul poate clipi des pentru că nu vede bine și atunci, pentru câteva secunde, imaginea se clarifică. În acest caz, prin simpla compensare a dioptriilor (purtarea ochelarilor), dispare și acest semn.

În cazul miopiei care a crescut, ochelarii au devenit insuficienți ca dioptrii. Atunci, copilul poate strânge din ochi ca să vadă mai bine la distanță. Clipitul des la copii apare atunci când există o solicitare din punct de vedere vizual, nu pe tot timpul zilei.

În unele cazuri, în urma controlului oftalmologic se dovedeste a nu fi o problemă oculară, si atunci ne putem gandi la o problemă emoțională, un simplu tic emoțional sau o altă problemă de natură psihologică sau neurologică.

Da, copiii au chiar mai multă nevoie de ochelari de soare decât adulții, deoarece petrec mult mai mult timp în soare decât cei mari, iar ochii lor sunt mai sensibili. În plus, efectele razelor UV sunt cumulative pe tot parcursul vieții, astfel că protejarea ochilor trebuie să înceapă din copilarie.

De asemenea, riscul la care copilul este supus din cauza razelor ultraviolete și a luminii albastre crește odată cu altitudinea la care se află, dar și prin prezența sa într-un mediu reflectorizant, precum o zonă cu multă zapadă, cu mult nisip sau în apă.

Astfel ochelarii de soare pentru copii sunt cea mai bună alegere pentru protecția ochilor celor mici.

Vă recomandăm să cumpărați ochelarii de soare pentru copiii dumneavoastră numai din magazinele de specialitate.

Nu confundați culoarea închisă a lentilelor cu protectia UV oferită de acestea!

Nu cumpărați ochelari cu lentile colorate, amuzante și distractive, care sunt pe placul celor mici, dar care nu le garanteaza o sanatate perfectă a ochilor. 

La Medicalmavision specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru a alege cea mai potrivită pereche de ochelari pentru copiii dumneavoastră.

Pentru noi, vederea dumneavoastră contează!

Ochelarii progresivi reprezintă cea mai bună variantă atunci când aveți nevoie să purtați ochelari atât pentru vederea de aproape cât și pentru distanță, deoarece aveți un singur ochelar ce cuprinde atât vederea la distanță, intermediară cât și cea pentru aproape. Cu ajutorul ochelarilor progresivi o să scăpali de grija de a avea în permanență cu dumneavoastră mai multe perechi de ochelari.

Specialiștii noștri vă sfătuiesc  să alegeți un ochelar progresiv de calitate, deoarece calitatea lentilelor vă asigură calitatea vederii.

In optica noastră recomandam doar lentile progresive de top, personalizate, cu câmpuri largi de vedere ce asigură o adaptare rapidă și un confort vizual deosebit.

Performanțele lentilelor progresive sunt îmbunătățite prin tratamente antireflex, tratament hidrofob (nu permite sa adere picaturile de apă pe lentilă), tratament antistatic (nu permite să adere praful pe lentilă), tratament oleofob (nu permite să adere grasimile), ce conferă o claritate maximă a lentilelor.

De asemenea, lentilele progresive pot fi și în varianta fotocromatică, în funcție de cerințele estetice ale fiecărui purtator și de sensibilitatea la lumină.

Diabetul este o afecțiune gravă și dacă nu o tratați cum se cuvine poate duce la complicații serioase, printre care se numară și pierderea vederii.

Principala cauză de orbire în rândul pacienților cu diabet de tip 2, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani este reprezentată de retinopatia diabetică. Această afecțiune apare pe fondul nivelului ridicat de glicemie și poate fi oprită din evoluție doar atunci când este diagnosticată în timp util.  

Semnele care trebuie luate în considerare sunt:
– vederea incețoșată, distorsionată
– senzația de val pe ochi sau chiar pierderea temporară a vederii pentru câteva ore
– puncte întunecate sau luminoase ce apar în câmpul vizual.

Cea mai bun cale de prevenire a problemelor de vedere în diabet sunt examenele oftalmologice periodice. De asemenea efectuarea investigațiilor precum Tomografia în Coerență optică (OCT) reprezintă un important instrument de diagnostic și urmarire a evoluției post terapeutice.

Vrei să iei legătura direct cu noi?

SUNĂ-NE

Fă-ți o programare online

Ce spun clienții noștri

Doctor Mihai Constantin

Medic Specialist Oftalmolog, Doctor în Științe Medicale, Chirurg pol anterior. Membru în numeroase Societăți Oftalmologice din țară și străinătate. A participat la congrese și conferințe internaționale de profil și la numeroase schimburi de experiență în clinici de prestigiu din Europa.